Affiliate marketing

In deze blog zal ik je alles vertellen over de voordelen van Rich Snippets. In deze blog zal ik het vooral over de voordelen van Rich Snippets hebben niet zozeer de techniek.

Wat zijn Rich Snippets?

Simpel uitgelegd zijn Rich snippets kleine stukjes extra info die in de zoekresultaten kunnen worden weergegeven. In de zoekmachine kan iemand dus al meer lezen over de inhoud van de pagina zonder er op te klikken.

Door de extra info ziet iemand direct of jouw site relevant is, het kan zorgen dat meer mensen doorklikken vanuit de zoekresultaten. Hiermee kun je dus de Click Through Rate (CTR) verbeteren.

Standaard bestaat een zoekresultaat in Google uit de paginatitel, URL en een korte omschrijving. Als een zoekresultaat is voorzien van Rich Snippets staat er ook extra informatie. Dit kan een gemiddelde beoordeling zijn of prijs en voorraad informatie als het om een product gaat.

Hierdoor kan een bezoeker dus beter beoordelen of het zoekresultaat voor hem of haar interessant is, maar door deze extra visuele aspecten valt het resultaat ook meer op.

Wat zijn de mogelijkheden van Rich Snippets voor jou?

Er zijn nu al verschillende rich snippets beschikbaar en er komen er steeds meer bij. (Soms gaat er ook wel eens eentje weg). Hierboven noemden we al de reviews en product informatie, maar andere zoekresultaten die ook voorzien kunnen worden van Rich Snippets zijn onder andere evenementen, recepten, software applicaties en (nieuws)artikelen. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw website welke mogelijkheden voor jou interessant zijn.

Het is ook mogelijk om meerdere Rich Snippets in één zoekresultaat met elkaar te combineren. Een recept met foto kan bijvoorbeeld de gemiddelde beoordeling weergeven. Bij recepten staan dan naast de foto ook sterretjes weergegeven.

Evenementen

Zoek je naar een evenement? Dan wil je antwoord op de vragen: Wanneer? en waar?

Google biedt de mogelijkheid om deze informatie meteen in de zoekresultaten op te nemen. Iemand kan zo ook direct doorklikken naar de pagina waar hij of zij tickets kan bestellen voor het concert of bijvoorbeeld een theatervoorstelling.

Dit type Rich Snippets is (onder andere) interessant voor:

 • Theaters, bioscopen en cafés,
 • Evenementenbureau’s en ticket verkopers,
 • Websites van gemeenten

Producten

Als je op zoek bent naar pak ‘m beet een nieuwe smartphone is de keuze op internet gigantisch. Niet alleen zijn er tientallen modellen op de markt, ook het aantal aanbieders is niet meer op twee handen te tellen.

Bij het zoeken van een printer zie ik in de zoekresultaten al de prijs van de websites die rich snippets inzetten. Zo weet ik direct wat de vraagprijs is en of de printer nog op voorraad is bij elke webshop zonder deze te hoeven bezoeken.

Dit type Rich Snippets is (onder andere) interessant voor:

 • Webshops.

Recepten

Op zoek naar een recept? Dan kan een afbeelding en extra info over bijvoorbeeld de bereidingstijd (20 minuten is natuurlijk veel fijner dan 60 minuten) en het aantal calorieën helpen.

Dit type Rich Snippets is (onder andere) interessant voor:

 • Aanbieders van eten,
 • Kookwebsites.

Reviews

Dit voorbeeld komt natuurlijk bekend voor.

Zijn klanten tip-top tevreden over jouw bedrijf of heb je zelf een review geschreven over een product? Dan is het mogelijk om aan te geven dat er is beoordeeld door andere. Met een mooi aantal sterren val je natuurlijk extra op in de zoekresultaten.

Dit type Rich Snippets is (onder andere) interessant voor:

 • Iedere website die een product en/of dienst aanbiedt.
 • Iedereen die andere beoordeeld
 • Sites die reviews laten zien over een product, bedrijf of service.

Rich snippets voor Apps/Software applicaties

De tijd dat je telefoon alleen bedoeld was om te bellen en af en toe een SMS te versturen ligt al een aantal jaren achter ons. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn ‘apps’ voor ontwikkeld. Om in dit software geweld de aandacht te trekken kun je onder andere de beoordeling van huidige gebruikers, prijs, het besturingssysteem en de categorie in de zoekresultaten opnemen. 

Dit type Rich Snippets is niet alleen geschikt voor apps voor smartphones en tablets, maar ook voor andere software. Het is (onder andere) interessant voor:

 • App stores,
 • Softwareontwikkelaars.

Nieuwsartikelen

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dit gezegde gaat zeker op als men op het internet verschillende nieuwswebsites doorspit. Nieuwsberichten die begeleid worden door spectaculaire foto’s zullen vaker de aandacht opeisen en dan ook vaker gelezen worden. Door je nieuwsberichten van de juiste ‘tags’ te voorzien is er ook een (grotere) kans dat deze in Google prominent in beeld zullen verschijnen.

Dit type Rich Snippets is (onder andere) interessant voor:

 • Nieuwswebsites.

Andere mogelijkheden van Structured Data

Structured Data is de code die het tonen van Rich Snippets in Google mogelijk maakt. Door bepaalde informatie op een pagina als zodanig te ‘markeren’ help je Google namelijk om je pagina beter te begrijpen en daarnaar te kunnen handelen.

De prijs wordt door de zoekmachine herkend als de (actuele) productprijs, de datum op de pagina als de datum van het evenement en ga zo maar door.

Structured Data kan niet alleen ingezet worden voor het tonen van Rich Snippets, maar heeft nog meer mogelijkheden. Zo begrijpen zoekmachines jouw site beter. Bij Websitescanner kunnen we dit per pagina instellen, hier hebben we ook een eigen WordPress plugin voor ontwikkeld.

Kun je met Rich snippets een hogere positie in Google krijgen?

Het antwoord op deze vraag is “indirect”. Rich snippets ook wel structuren data of schema markup genoemd helpt niet direct bij het krijgen van een hogere positie in de zoekmachines. Wel hebben deze sites kans dat meer mensen er op klikken wat wel weer een positief effect kan hebben.

Op lange termijn is het dus zeker mogelijk om met Rich Snippets ook hoger in Google te komen.

Meer informatie over de mogelijkheden van Rich Snippets voor jouw website? 

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het plaatsen van Rich snippets om jouw website beter te presenteren in de zoekmachines.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd