Affiliate marketing

Hoe voeg je een sitemap toe aan Google Search Console?

Hoe voeg je een sitemap toe aan Google Search Console? Nadat je jouw website hebt toegevoegd aan Google Search Console is het tijd om een sitemap te uploaden.

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet als je gebruik maakt van WordPress in combinatie met de plugin Yoast SEO. Yoast SEO is de meest populaire SEO plugin voor WordPress en heeft meer dan 5 miljoen actieve installaties.

Sitemaps in Google Search Console

Ga als eerste naar je website in Google Search Console en klik op het menu item ‘Sitemaps’ aan de linker kant.

Hier zie je een overzicht van alle eerder toegevoegde sitemaps.

Yoast SEO Sitemap url achterhalen in WordPress

Ga als eerste stap naar de Yoast SEO plugin instellingen. Je kunt Yoast vinden aan de linker kant van je WordPress admin dashboard.

Staat Yoast niet in het overzicht? Controleer dan of de plugin wel is geïnstalleerd en of je voldoende rechten hebt om de instellingen te bekijken.

Ga vervolgens naar het tabblad Functies. Hier zie je een lange lijst met functies die zijn ingeschakeld. Klik hier op het info icoontje naast XML-sitemaps.

Klik op Bekijk de XML-sitemap en je komt automatisch op de sitemap pagina van je website. In ons geval is de sitemap url dus https://websitescanner.nl/sitemap_index.xml

Yoast SEO plugin maakt een sitemap_index.xml bestand die weer verwijst naar meerdere specifieke sitemaps. Je dient dus eigenlijk meerdere sitemaps in.

XML-sitemap url invoeren bij Google Search Console

Kopieer de url en voer deze in bij Google Search Console, klik daarna op verzenden.

Zoals je ziet is de sitemap nu ingediend bij Google. Vanaf nu heeft Google een overzicht van alle url’s op mijn website en zullen deze sneller worden geïndexeerd.

Pagina’s toevoegen aan de sitemap

Het handige aan deze sitemap url is dat Yoast SEO deze automatisch up-to-date houdt. Ik hoef dus zelf niet snel meer om te kijken naar de sitemap.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd