Affiliate marketing

Schema markup/structured data bij de Top 100 websites in NL

De afgelopen tijd zijn we bij Websitescanner ons steeds meer gaan verdiepen in Schema markup en het gebruik daarvan.

Zelf hebben we hier ook 2 WordPress plugins voor ontwikkeld die het makkelijker maken om binnen WordPress je eigen Schema markup in te zetten / beter in te richten dan huidige plugins (Remove Schema en Websitescanner custom schema).

We zijn daarnaast begonnen aan een tool waarmee ik makkelijk de huidige schema van een website kan inzien en direct kan bewerken naar een eigen versie.

Als bijproduct hebben we een lijst gemaakt van de top 100 Nederlandse websites en of zij Schema markup gebruiken (en welk soort schema markup).

Grote bekende SEO tools zoals Ahrefs, SEMRush, WebCEO en MOZ bieden voor nu nog geen duidelijke tools voor Schema markup, dat is dan ook de reden dat ik in dit geval zelf een scraper / crawler heb gebouwd.

42 van de 100 top sites in Nederland gebruiken Schema markup

42 van de 100 websites gebruiken op de homepagina Schema markup. hierbij is enkel de homepagina gescand. Bij 27 sites was er JSON-ld code aanwezig en bij 20 websites is Microdata op de homepagina gevonden.


Document bekijken

JSON-ld vs Microdata vs RDFa

Het aantal sites dat JSON-ld gebruikt heeft maar een kleine voorsprong. RDFa lijkt in geen geval de voorkeur te hebben, deze ben ik 0x tegen gekomen.

Veelgebruikte Schema markup entiteiten

Gebruik was Schema was vooral simpel met webpage, website, Sitelinks searchbox en het benoemen van de organisatie met sameAs links.

Binnen dit onderzoek zijn we hier nog niet verder op ingegaan.

In een vervolg onderzoek gaan we nog kijken welke schema markup entiteiten worden gebruikt op diverse websites.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd