Affiliate marketing

Domein eigendom verifiëren – GSC

Je wilt jouw website toevoegen aan Google Search Console om meer inzichten te krijgen over hoe je website het doet in Google.

Top bezig natuurlijk maar daarvoor moet je via de DNS instellingen verifiëren dat je de eigenaar bent van jouw domeinnaam. In dit artikel leg ik stap voor stap uit wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen.

Domein verificatie

Je moet direct kiezen hoe je een nieuw domein wilt gaan verifiëren. Dit kan met domein validatie maar ook simpeler met URL-voorvoegsel verificatie.

Ook al is het simpeler om te kiezen voor URL-voorvoegsel verificatie zou ik toch kiezen voor domein verificatie.

URL-voorvoegsels

Bij URL-voorvoegsel heb je enkel een variant toegevoegd bijvoorbeeld www.affilicoach.nl. Dit terwijl Google ook door een bepaald linkje naar de site kan gaan denken dat affilicoach.nl zonder www. de juiste url is.

Daarnaast heb je nog meerdere opties met en zonder beveiligde verbinding. Dat zijn dus al 4 versies die je eigenlijk zou moeten toevoegen voor een totaal beeld!

Met domein verificatie heb je direct alle voorvoegsels en krijg je hier ook minder problemen mee. Dit is dus zeker aan te raden.

Voer de domeinnaam in zonder www of http/https ervoor en klik op doorgaan.

DNS record toevoegen

Je krijgt in dit geval direct de DNS record die je kunt toevoegen aan je domeinnaam.

Wat zijn DNS records?

DNSrecords zijn data die op een server staan en opvraagbaar zijn vanaf bijvoorbeeld jouw computer. Ze verwijzen bijvoorbeeld je computer naar de locatie van een website (IP adres).

DNS records kunnen ook gebruikt worden om te valideren dat je eigenaar bent van een domeinnaam zoals hoe Search Console het gebruikt.

Om een DNS record toe te voegen moet je bij de partij zijn waar je jouw domeinnaam hebt geregistreerd. Zelf doe ik dit bij Neostrada maar er zijn ook andere partijen waar je dit vrij goedkoop kunt doen zoals bijvoorbeeld Versio.

DNS record toevoegen bij Neostrada

Als voorbeeld zal ik het uitleggen bij Neostrada maar dit proces zal bij de meeste hosting partijen vergelijkbaar zijn.

Zoek binnen het dashboard de domeinnaam waar je de het DNS record wilt toevoegen. Klik dan op het bewerk icoontje.

Scrol dan een heel stuk naar onder tot je een lange lijst ziet met invul velden. Dit zijn de DNS records. Laat deze staan en voeg enkel onderaan een nieuwe regel toe door op het plusje te klikken.

Vul in het eerste vakje enkel de domeinnaam in, selecteer in het 2de vakje “TXT” en plak in het 3de vakje de eerder gekregen code van Google Search Console.

Druk daarna op opslaan.

Wacht daarna enkele seconden / minuten en druk daarna op verifiëren binnen het Google Search Console scherm. Je krijgt dan direct een bevestiging of het is gelukt.

En nu?

Is je website net nieuw? Dan is er nog geen data beschikbaar binnen Google Search Console. Dit duurt enkele dagen.

Wel kun je alvast aan de slag met het toevoegen van een sitemap aan Google Search Console. Dan heeft Google direct een overzicht van je hele website!


Vragen?

Heb je na aanleiding van dit artikel vragen over het verifiëren van domeinnamen bij Google Search Console? Stel deze dan in de reacties!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


10+ Jaar evaring
Ervaring als publisher én adverteerder
Al 100+ sites gebouwd