10 redenen waarom een Wix website een slechte keuze is

Bij Websitescanner zien we regelmatig Wix websites voorbij komen. We hebben er echter nog nooit een gezien die ook daadwerkelijk goed scoorde in Google.

Wat is Wix

Wix is een online website-bouw-tool waar je gratis een website kunt bouwen. Wil je een eigen domeinnaam aan deze website koppelen dan betaal je hier natuurlijk voor.

Wix

Je wilt op een visitekaartje niet sitenaam.wixsite.com hebben staan, een domeinnaam koppelen is dus een vrij logische stap (ook op lange termijn voor de SEO een goed idee).

Binnen Wix is het eenvoudig om visueel een website in elkaar te zetten en kan de ideale start zijn als je een bedrijf begint. Bijna elke gebruiker kan er goedkoop een website mee neerzetten. Er zijn alleen wel nadelen aan Wix zoals we hieronder hebben beschreven.

1. Wix & SEO

De reden dat ik deze blog schrijf is omdat ik in het verleden veel vragen heb gekregen van deze kleine ondernemingen met een Wix site. Het kan namelijk erg lastig zijn om een site gemaakt in Wix hoog in Google te laten scoren.

Wix websites

2. Snelheid

In het verleden waren de websites die gemaakt waren met Wix traag wat negatief kan zijn voor bezoekers/zoekmachines maar dit probleem zie ik niet meer terug (Dit probleem wordt overigens nog steeds wel gemeld).

3. Dynamische websites

Wix websites maken op het moment gebruik van AJAX. Doormiddel van Ajax kunnen website elementen en responses geladen worden zonder dat een pagina vernieuwd hoeft te worden. Als je naar een andere pagina gaat staat er in de URL “#!” met daarachter nog een code. Alles achter een hashtag wordt door Google normaal niet gezien als een unieke pagina, in dit geval door het uitroepteken wel.

Dynamische websites hoeven in tegenstelling tot gewone websites niet in zijn geheel te herladen als een andere pagina wordt opgevragen. Enkel de pagina tekst hoeft worden te vernieuwd en de header en footer kunnen het zelfde blijven. Dit scheelt dataverkeer tussen de server en de bezoeker.

Google heeft enkel nog steeds moeite om deze websites goed te begrijpen.

4. Hashbang URL

Wix sites maken gebruik van ‘hashbangs’ in de URL (!#) Dit hoeft geen negatief effect te hebben maar rare tekens in een URL is niet heel leesvriendelijk. Als een bezoeker Javascript uit heeft staan dan zal hij of zij de gehele website niet te zien krijgen door het gebruik van Javascript.

Enkele maanden geleden waren alle Wix websites voor een dag uit Google door dat de manier van crawlen van deze URL’s veranderd was. Meerdere SEO experts waarschuwen nog steeds dat Google niet alle Javascript sites goed doet indexeren.

Controleren of alle URL’s geindexeerd worden? Voer dan in google het volgende in: “site: eigendomeinnaam.nl”. Op basis hiervan zou je alle geindexeerde resultaten van jouw website moeten krijgen.

5. Afbeeldingen

Een ander probleem is dat de afbeeldingen op de website geen nette URL hebben zoals je kunt zien op de onderstaande afbeelding. Een goede naam zou een beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. In dit geval: “wix-afbeelding-url.png”

Wix afbeelding url

6. Wix promotie aan onderkant van elke pagina

Onderaan Wix websites (gratis versie) staat dat promotie tekst dat de website is gemaakt in Wix, zo ook in de code.

7. Wie gebruikt Wix

Als je kijkt naar (grote) bedrijven en technieken die ze gebruiken zijn er geen bekende bedrijven die gebruik maken van Wix websites. Wix is vooral voor mensen zonder bedrijf die voor zichzelf en omgeving een kleine mini website willen.

8. Wix houd niet van verandering

Als website eigenaar wil je soms je website veranderen. Bij Wix is het zo dat je het thema kunt wijzigen maar in dat geval moet je ook de gehele website opnieuw inzetten. Wix sites houden niet van verandering.

9. Wix voor mobiel

Ook op mobiel een website goed laten weergeven? Bij Wix moet je apart voor de mobiele versie van een website alle content opstellen. Dubbel werk dus waarbij je alle content nog een keer moet invoeren.

10. Niet makkelijk om over te stappen

Vanuit Wix is er niet de mogelijkheid om je content eenvoudig over te zetten naar een ander content management systeem zoals WordPress.

Alternatieven voor Wix

Jouwweb

Een goed alternatief voor Wix is JouwWeb.nl een nederlandse aanbieder met goede tools om zelf je website te bouwen. Net als bij Wix kun je gratis starten bij Jouwweb.nl en als je een domeinnaam wilt koppelen dan betaal je hier een vast bedrag per maand voor.

Jouwweb.nl maakt in alle templates die wij voorbij hebben zien komen geen gebruik van dynamische javascript technieken.

Jouwweb

WordPress

Een andere mogelijkheid is om zelf aan de slag te gaan met WordPress. Zelf gebruiken we ook WordPress met hosting bij Neostrada.

Het is een zeer zoekmachine vriendelijk CMS en een open source systeem. Door het vele aantal gebruikers is er veel hulp online voor te vinden en zeker een interessant CMS als je echt wilt professionaliseren met je bedrijf.

Heb je vragen over WordPress? Dan kun je deze ook bij ons stellen via de contact pagina of in de comments.

Tim van Iersel Door Tim van Iersel Eigenaar van Maken Media / Websitescanner. Meer dan 6 jaar ervaring met zoekmachine optimalisatie.

Laat een reactie achter